27-ми МБК Варна - впечатления от 3-ти тур и призьори

В третия тур, продължил  два дни,  за обикновения любител като мен стана все по-трудно да разграничи  състезателите - в малки изключения всички ми харесаха, всички бяха великолепни!

Това особено се отнасяше за двойките  в старшата възраст, в които се състезаваше или женската половинка, или и двамата танцьори. 

Прочети още: 27-ми МБК Варна - впечатления от 3-ти тур и...

Впечатления от 2-ри тур на 27-я МБК Варна

Макар и  със закъснение, пиша впечатленията си от втория ден на конкурса, за да съхраня по-дълго спомена за прекрасните чувства, които това културно събитие събуди в душата ми. 

Във втория тур състезателите се представиха в любимия ми класическия стил (2 вариации  или па де дьо), както и със   съвременен танц. В някои случаи изявите им в двата жанра или дори в двете вариации оставяха у мен противоложно впечатление, затова очаквах с интерес решението на журито. 

Прочети още: Впечатления от 2-ри тур на 27-я МБК Варна

Впечатления от 1-ви тур на 27-я МБК Варна

Завърши  първи тур на 27-я международен балетен конкурс във Варна. Тази година в списъкът с участниците включваше 163 танцьора  от 35 страни. Благодарение на директното излъчване на конкурса от  българската ТV1,  с което любителите на балета бяха зарадвани в последния момент, имахме удоволствието да видим почти всички  участници в първия тур (първият състезателен ден телевизионното излъчване приключи малко по-рано). Реалният брой участници в конкурса се оказа около 120, тъй като някои  от предварително заявените танцьори не се явиха. 

Прочети още: Впечатления от 1-ви тур на 27-я МБК Варна

Балетния випуск в Бургас

В началото на юни в Бургаския театър на опера и балет се състоя тържествения випуск на 5-те ученички от балетния клас на училището "Панчо Владигеров". На публиката беше представен балет "Куклената фея", в който са заети почти всички ученици и ученички на балетните класове (около 60!), след това всяка една абитуриентка се изяви с отделния танц или балетната вариация. Не всички от тях ще продължат своя път в професионален балет, но сигурно всички ще носят любовта към балет през целия си живот, също и умение да танцуват и да се движат красиво, а това не е малко!

Прочети още: Балетния випуск в Бургас

"Бургас танцува"

През тази седмица в Бургас се провежда зимния танцов фестивал.  Участват повече от 30 състава.  Танцьорите не само ще демонстрират своите умения, но и ще учат желаещите на характерните стъпки.

Концертите ще се провеждат на площада пред  общината, а при лоши метеорологични условия - в зала "Нефтохимик". Начало в 18 часа всеки ден.

Прочети още: "Бургас танцува"