Европейско Първенство по фигурно пързаляне Минск

21ви до 27ми Януари - годината започна с брилянтно организираното първенство в столицата на Беларус! Ние дори имахме възможността да го видим на живо.

При спортните двойки победители станаха французите Джеймс и Ципрес. Те изиграха сигурно и двете си програми, като със сложност и бързина на пързалянето значително доминираха пред останалите участници. Тарасова и Морозов останаха след тях с много красивата си и добре изиграна програма. На трето място останаха другата руска двойка Бойкова и Козловски, които са моите персонални фаворити.

При жените победителка стана София Самодурова, която също изпълни и двете си програми без падания. Последва я олимпийската шампионка Алина Загитова - тя водеше след кратката програма, но неуспешното й представяне във волната не й позволи да задържи първата позиция. На трето място остана финландката Линдорфс.

При танцовите двойки безапелационно както през последните години победители станаха французите Пападакис и Цицерон. Фееричните Степанова и Букин останаха втори, но изпълниха всичко много добре, включително завършиха програмата си с туизлите на козак. Гуинард и Фабри от Италия заеха третото място с много сигурна и красива програма.

При мъжете със своята последна поява на състезателния лед с много достойно представяне победи Хавиер Фернандес. Самарин от Русия се класира след него - той беше моят персонален фаворит с много пъстра и сложна програма.

На галата се насладихме на много приятни изпълнения със светлинен съпровод и хубава музика.

Линк към официалните резултати тук.

Световна купа в Еспоо 2016

Финландия е много близо до моя град Санкт-Петербург. И все пак първоначално  нямах намерение да посетя етапа на Световната купа по художествена гимнастика в Еспоо, защото преди 5 дни  вече гледах първия етап на серията Гран при  в Москва. Не  бях успяла да анализирам всичко  видяно, да направя видео,  дори да си почина.  Накратко, не бях настроена за ново  пътуване. Но спонтанно си купих билет и тръгнах. Интересно ми беше да видя  гимнастичките, които не бяха се  изявили в Москва, в това число Сара Стайкова, Катрин Тасева и украинките.

Прочети още: Световна купа в Еспоо 2016

Сбогуване с надеждите

През 2012 г. отидох в Нижний Новгород на ЕП. Повече от всичко исках да гледам девойките, които щяха да играят тогава индивидуално.

Българската ХГ се представи с 3 гимнастички – Женина Трашлиева (обръч и топка), Радина Филипова (бухалки) и Симона Иванова (лента).

Прочети още: Сбогуване с надеждите

Бяла роза

Пътят към голяма гимнастика не беше лесен за тази гимнастичка. Ерика Зафирова започна да тренира в Кюстендил, родния си град. След няколко години Петя Монева забеляза талантливото момиче и го покани в Бургас, в своя клуб «Олимпия 74». Дълго време Ерика беше в сянката на Мария Матева от този клуб. Постепенно Ерика прогресира и най-накрая и тя получи признание и беше приета в НО.

Прочети още: Бяла роза

Бъдеща шампионка

Познавате ли тази гимнастичка? Ако още не, ще ви я открия – Божана Монева от Русе, на 10 години сега.

Според мен, тя е нова надежда на ХГ в България и с голяма вероятност бъдеща шампионка.

Прочети още: Бъдеща шампионка