Kристина Илиева: Малко неща могат да ме обезкуражат

KrisiStatiaKристина Илиева е родена на 11.02.1994г. Започва да тренира художествена гимнастика в родния си град Пазарджик. Дългогодишна състезателка на клуб ”Левски”, а от миналата година е картотекирана в „ЦСКА”. В периода 2007-2010 година е член на НО девойки, а после и жени.  Сребърна медалистка с ансамбъла девойки от ЕП през 2007 година в Баку. Носителка на  много отличия от държавни и международни състезания.

Криси, през последните години ти премина през много премеждия – претърпя две операции, смени няколко пъти личната си треньорка. Кое те крепеше в тези трудни ситуации?

К.И.Това бяха три години, пет треньорки, две операции, счупен крак и много други травми, които са неизбежни при големи натоварвания. В живота винаги има препятствия, но ти решаваш дали ще се откажеш или ще продължиш. Аз избрах да се боря до край. Всички треньорки при които съм била са ме научили на много неща както за гимнастиката, така и за живота.

Много гимнастички от твоето поколение вече се отказаха.  Какъв е твоят  стимул  да продължиш да тренираш?

К.И. Да така е. Доста момичета се отказаха, повечето от тях бяха много талантливи. Аз продължавам, защото обичам гимнастиката, обичам състезанията. Вярвам, че ако съм перфектна във всяко едно отношение ще имам шанса да се конкурирам на световно ниво.

KrisiMoskvaGp

Ти вече имаш богат  опит, тренирала си  на различни места. Според теб има ли една българска гимнастичка от националния отбор всички условия за подготовка? Би ли искала нещо да се промени?

К.И. Да има.Това ,което искам да се промени е да бъдат осигурени повече състезания, за да може да добиваме опит.

Какво те амбицира  и какво – обезкуражава,  в процеса на подготовката?

К.И. Aмбицира ме победа,амбицира ме и загуба! Малко неща могат да ме обезкуражат.

Как протича тренировъчния ти ден? По колко часа на ден тренираш?

К.И. На първа тренировка тренирам три часа и половина или четири, след което имам обедна почивка. Втората ми тренировка е от три часа. Тези тренировки са напълно достатъчни, за да напредвам, без да се претоварвам и контузвам.

KrisiObrychКакви трябват да бъдат според теб отношенията треньор- състезател? Необходим ли е строг контрол от страна на треньорката ти, или тя може да разчита на твоята изпълнителност, целеустременост и самодисциплина?

К.И. Ами това зависи от състезателя. Лично на мен треньорката ми може да разчита. Аз изработвам всеки елемент, защото искам, а не защото тя ми е казала да го направя. И все пак предпочитам Вики Данова да е до мен през цялото време.

Натоварванията в днешната художествена гимнастика са големи. Как релаксираш след тежкия тренировъчен ден?

Релаксирам в интернет пространството,като общувам с приятели.Това ме разтоварва много добре.

Кои са любимите ти занимания извън спорта?

К.И. Свободното си време прекарвам с приятели, без значение дали ще е кино,разходки или просто ще си седим...важното е да ни е забавно.

Обичаш ли училището? Как се справя с образованието си  една състезателка от националния отбор?

К.И. Чак да го обичам не, но трябва да се учи,за да мога да се реализирам и в други сфери, освен гимнастиката.

KrisiBuhKontrolnoКак върви подготовката ти за първия ти старт през тази година  - ДТ”Ж.Шишманова”, който ще се проведе след броени дни?

К.И. Добре върви. Работим върху основните забележки към мен- свитите ръце, скоковете.Надявам се да покажа най-доброто, което мога.

Имаш  ли любимо съчетание? Участваш ли в избора на музики  за своите съчетания?

К.И. Общо взето съм много дейна, участвам в избора на музики, измислянето на елементи, давам идеи и при поставяне на композициитe. Съчетанието с топка ми е любимото. Музиката ме вдъхновява и мисля, че него мога да пресъздам най-добре.

Вълнуваш ли се много на състезанията?

К.И. Вълнение винаги има. Емоциите не са само страх и притеснение. Има много положителни неща, които ме зареждат и ми припомнят колко много обичам гимнастиката.

Ти си европейска вицещампионка с ансамбъла девойки, но изборът ти показва, че предпочиташ индивидуалните изяви. Защо?

К.И. Ами просто обичам да играя сама, така се чувствам по-добре.

krisiAns

За какво мечтаеш – и в спорта, и в живота като цяло?

К.И. Мечтая за много неща, но най-вече за добри приятели, защото когато някой те подкрепя и вярва в теб, всичко е много по-лесно!

Людмила Димитрова