Впечатления от 1-ви тур на 27-я МБК Варна

Завърши  първи тур на 27-я международен балетен конкурс във Варна. Тази година в списъкът с участниците включваше 163 танцьора  от 35 страни. Благодарение на директното излъчване на конкурса от  българската ТV1,  с което любителите на балета бяха зарадвани в последния момент, имахме удоволствието да видим почти всички  участници в първия тур (първият състезателен ден телевизионното излъчване приключи малко по-рано). Реалният брой участници в конкурса се оказа около 120, тъй като някои  от предварително заявените танцьори не се явиха. 

Всеки път  очаквам с голям интерес  това събитие – и поради възможността да се насладим на майсторството  на балетисти  от висока класа от цял свят, и поради надеждата  на този престижен наш конкурс да изгрее звездата на млади български таланти.

Първото ми очакване се оправда напълно – през петте състезателни дни видяхме  прекрасни изпълнения на представители на водещи   балетни страни като Корея, Япония, Русия, Куба, САЩ и на много други, не толкова   известни за мен балетни школи.  Прави впечатление, че  повечето  от успешно изявилите  се  чуждестранните участници,  макар и млади, са вече солисти в балетни театри.

Ситуацията с българските участници не остана съвсем  ясна за страничния наблюдател.  На пресконференцията преди откриването бе анонсирано, че България ще  се представи с 15 участници, 7 от които чужденци.  Не беше пояснено какъв е смисълът чужденци да се състезават за България и по какъв принцип са избрани тези чужденци.  Във фейсбук профила на една от чужденките - Юкино Номура,  четем, че тя работи в Софийска опера и балет.  Елена Свинко и Юрий Кудрявцев са постоянни гост-солисти на Варненската опера.  Вероятно  по някакъв начин са ангажирани с нашите балетни театри и останалите представящи българия чужденци.

Сред състезателите с български корени   имаше само един балетист.  Изглежда в България  няма много момчета,  желаещи  да  се отдадат на това сложно изкуство,  и за в бъдеще ще трябва да си  внасяме  принцове и други мъжки персонажи за балетните спектакли.  Шестте   от  видяните на първия тур  български участници  бяха в младшата възраст  - вече споменатият наш  представител сред младежите  – Даниел Обрешков от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ Варна, и  пет девойки – Илияна Йотова, Киара Маджарова, Маргарита Георгиева, Жасмин Сеизова, Полина Цолова. От тях за втория кръг се класира единствено  Илияна Йотова от  Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”. Момичето очевидно е талантливо, но е странно, че най-добре оценената  от журито наша предствителка  не се обучава в специализирано училише.  Участниците на такива конкурси изпълняват партии на прими и премиери в балетните театри. По света обучението за тях става с дълги часове  репетиции.   Оказва се, че за България това не важи.   Не може да не се попитаме  къде са представителите на Националното училище по танцово изкуство в София  на нашата балетна олимпиада. 

В старшата възраст имахме две участнички – Силвия Христова от Варненската опера, която се представи неубедително, и  Венера Христова от Софийската опера и балет.  Венера изтанцува блестящо партията на фея-люляк от балета  „Спящата красавица”.  Във второто си изпълнение -  вариация на Одилия от 3-то действие на „Лебедово езеро”, тя допусна някои видими технически неточности и може би това бе причината да не бъде допусната до втория тур.  Това  решение на журито ми се стори несправедливо – можеха да дадат  шанс  на  талантливата ни представителка в тази възрастова група  да танцува  поне  и на следващия тур. В списъка с участниците Венера Христова фигурира с последния 163-ти номер – може би  решението да участва е било взето късно, и не й е достигнало времето за подготовка.  Това е второто й участие във Варна, през 2014 година тя се представи успешно и на третия тур. Надявам се това да не е последния шанс за изява на Венера Христова (родена е през 1992 г) на  този конкурс!

Иначе в общи линии за следващия етап на конкурса се класираха почти всички състезатели, които ме впечатлиха и развълнуваха  с  изявите си на първия тур. Това показва, че балетът е изкуство, което се възприема емоционално и оценява по достойнство и от  любителите-неспециалисти, чийто предствител съм аз.

Ето накратко впечатленията ми по дни. Нямам възможност да следя подробно това толкова обичано от мен изкуство, всички балетисти (със съвсем малки изключения) виждах за първи път.

1-ви състезателен ден

От младшата възраст приятно впечатление ми направи първото изпълнение на Илья Морозов от Украйна (Филип от „Пламъците на Париж”)  и нашата предствителка Илияна Йотова (класирала се за 2-ри тур).   София  Маевска и Всеволод Маевски  от Украйна бяха сред малкия брой участници  в младшата възраст, наели се да представят па де дьо.   Изпълненото от тях па де дьо от балета „Силфида” остави нееднозначно впечатление, но вероятно журито е по-снизходително към двойките в младшата възраст, и те бяха класирани за следващия тур.

 От показаните по ТV1 участници в старшата възраст  сред танцуващите  поединично отлично впечатление оставиха Кенго Нишиока и  Ая Баба от Япония, и двамата класирани за втори тур. Японецът  Кенто Терашита, представящ България,   ми хареса като Зигфрид в „Лебедово езеро”, но във  втората си  вариация- на Филип от „Пламъците на Париж”  не бе така убедителен.   Справката показва, че той е балетист от Националния театър на Белград и е участвал в представления на Софийската опера и балет.

В най-интересния за зрителите танц- па де дьо, в първия ден по TV1 показаха  три двойки, от които двете великолепни!  Това бяха познатите ми  представители на Красноярск в  тазгодишния руски конкурс „Большой балет” Екатерина Булгутова  и Юрий Кудрявцев.   По-добрата за мен половинка от двойката – Екатерина Булгутова не участва в конкурса, а Юрий Кудрявцев представя България.  Те изпълниха майсторски, с много елегантност и финес  па де дьо от балета „Спящата красавица”.  Втората преодоляла квалификацията участничка в двойка бе темпераментната красавица Аманда Гомеш от Бразилия, с партньор извън конкурса Михаил Тимаев. От 2014 година Аманда се присъединява като солистка към Татарския театър за опера и балет, където работи и партньора й.  Нейната Китри в па де дьо от 4-то действие на   „Дон Кихот”  очарова  зрителя  с бликащата от танца й  емоция,  предадена   чрез    отлични  технически умения,  завладяваща бързина и мекота.    Предполагам, че   състезателите в тези два дуета са били класирани безапелационно от журито  за следващия етап. 

Oще четирима танцьори, които не можахме да видим по телевизията, са класирани за следвашия тур: участващите индивидуално руснаци Светлана Свинко  и  Дмитрий Прусаков, и две американки, състезаващи се в двойки с партньори  извън конкурса – Джой Анабел Уомак и Жулиет Дохерти.

11 Daniel Obreshkov1Даниел Обрешков (България), младша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

11 Iliana Yotova2Илияна  Йотова (България), младша възраст . Фотограф:  Виктор Викторов

11 Yuriy Kudryavtsev2Юрий Кудрявцев (България), старша възраст. Партньорка: Екатерина Булгутова (не се състезава). Фотограф:  Виктор Викторов

11 Kento TerashitaКенто Терашита (България), старша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

11 Aya Baba 1Ая  Баба (Япония), старша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

11 Amanda Gomes Mikhail Timaev2Аманда Гомеш (Бразилия), старша възраст.  Партньор- Михаил Тимаев (не се състезава)  Фотограф:  Виктор Викторов

11 Joy Womack Mikhail Martynyuk2Джой Уомак (САЩ), старша възраст.  Партньор- Михаил Мартинюк (не се състезава)  Фотограф:  Виктор Викторов

11 Vsevolod Maievskyi Sofi MaevskayaСофия Маевска / Владислав Маевски  (Украйна), младша възраст.  Фотограф:  Виктор Викторов

 

2-ри състезателен ден

В младшата възраст видяхме три представителки на България – Киара Маджарова,  Маргарита Георгиева, и  Жасмин Сеизова. И трите с неидеални фигури за водещи балерини, и   не   впечатляващи  особено с уменията си. Най-много  от трите ми хареса Жасмин, но и тя не бе допусната до втория тур.  Сред соловите участници   се представиха отлично  и се класираха  за следващия тур представителите  на Корея Сеу Ким и  на Япония Джун Масуда.  Третият преминал успешно този тур сред младежите е представителят на САЩ Уилям Джаксън Бекъм. Въпреки многото технически грешки  в изпълненото  в двойка със София Лусия (не се състезава)  па де дьо от балета „Корсар”, той е  спечелил симпатиите журито – и  този този път то бе снизходително към  поелите амбициозната задача да танцуват в дует представители на младшата възраст.

В старшата възраст представителят на Куба Хорхе Барами  изпълни вариациите си наситени с интересни скокове,  технически безупречно и  много елегантно – с красива линия на тялото и  падьоми, които рядко виждаме при мъжете. Барами  и още 3 балетиста  – Мануел Гаридо от Чехия, Андраш Ронай от Унгария и Константин Хачи - солист в Молдовски театър за опера и балет, но състезаващ се за България, бяха класирани за  следващия тур. 

Кулминацията на втория състезателен ден безусловно бе отлично  изпълненото  па де дьо от балета ”Зле опазеното момиче” от канадския дует Саека Ширай и Ю Ши.  Танцът бе представен с изключително настроение, динамика  и лекота -   радостният  му,  позитивен  заряд нямаше как да не достигне до зрителя!   Разбира се, ще ги видим и на втори, а предполагам и на 3-ти тур!

12 Zhasmin Etoile4

Жасмин Сеизова (България), младша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

12 Konstantin Tcaci4Константин Ткачи (България), старша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

12 Charlotte Berard 2Шарлот Берар (България), старша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

12 András Rónai3Андраш Ронай (Унгария), старша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

12 NadezdaSorokina4Надежда Сорокина (Русия), старша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

12 Yue Shi Saeka Shirai2Ю Ши / Сиека Ширай (Канада) старша възраст. Фотограф:  Виктор Викторов

12 WilliamJackson Sofia Luchia2Уилям Джексън Бекъм  (САЩ), младша възраст.  Партньорка - София Лучия (не се състезава)  Фотограф:  Виктор Викторов

 

3-ти състезателен ден

Това бе  денят на Япония. И в двете възрастови групи видяхме много отлично подготвени, технични балерини и балетисти от тази страна. Нямаше слаби японски изпълнители, дори тези, които нямат идеални  физически данни,  приковаваха  вниманието на зрителя с отличната си техническа и артистична подготовка.  

При  представителите на младшата възраст в този ден във втория тур ще видим японката Рина Канехара, която и  аз  бях отбелязала в записките си с два плюса.   Съвсем неубедително се представи   нашата Полина Цолова.  Единственият  дует в тази възраст -  Лю Яа Шпихтиг и Патрик Брупахер от Швейцария,   представи па де дьо от „Зле опазеното момиче”.  Журито допусна до следващия тур само женската половинка.

В  категория „А” – старша възраст, на следващия етап преминават  четири представители на Япония – танцуващите  индивидуално  Риса Мачизуки и Харуо Нияма,  и дуета Юя Омаки/Асами Некашима,   зарадвали зрителите с класното си изпълнение на па де дьо от първо действие на балета „Корсар”.  За съжаление няма да видим повече на този конкурс  прекрасната Токо Татекава. Жюрито класира за 2 тур Юлия Москаленко от Украйна, която не ме впечатли особено, и  представящата България рускиня Елена Свинко, която танцува в дует с Георги Болшиневски (не се състезава).  Те оставиха приятно впечатление с  прецизното си изпълнение  на па де дьо от балета „Сатанила”.  Очароваха ме и изпълненията на австрийката Приска Зайцел, която за съжаление не продължава. 

13 Elena Svinko 2Eлена Свинко (България), старша възраст. Партньор: Георги Болшеневски (не се състезава). Фотограф:Виктор Викторов

13 Haruo Niyana 1Харуо Нияма (Япония), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

13 Toko Tatekawa 1Токо Татекава(Япония), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

13 Rina Kanehara3Рина Канехара (Япония), младша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

13 RisaMochizuki5Риса  Мочизуки (Япония), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

13 Yuya Omaki 1Юя Омаки и Асами Некашима  (Япония), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

 13 Prisca Zeisel 3Приска Зайцел (Австрия), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

13 Lou Spichtig Patrick Bruppacher1Лю Шпихтиг (младша възраст) / Патрик Брупахер (старша възраст), Швейцария.   Фотограф:Виктор Викторов

 

4-ти състезателен ден

В състезанието се включиха  още няколко    танцьори от силната школа на Корея, но  очевидно не най-добрите, защото никой от тях не бе класиран за следващия етап. Независимо от това,  изпълненията им бяха удоволствие за зрителите.  Този ден имаше и доста участнички от Турция, които ме изненадаха приятно,  въпреки пропуските в техническата подготовка на някои от тях.  

При младшата възраст видяхме единствения представител на Китай – Джънкси Гънг, който с изпълнение на гран па от балета „Пахита” - на средно ниво според мен, и  интересна вариация на Актеон от „Есмералда”, бе класиран за втори тур.

При старшата възраст видяхме  българските   участнички  Силвия Христова, която не ме впечатли. и Венера Христова, която  изгледах с голямо удоволствие. Венера  този път може би нямаше шанс заради вече споменаните грешки във  втората й вариация. Затова пък  американският представител Никлас Патерсон с падане и залитане бе допуснат до втори тур – интересно как ще се представи там.  Учудващо е,  че първоначално не видяхме в списъка на класиралите се изключително артистичния и с много  елегантна линия  италианец Даниел Франческо Коста. Интересни бяха изпълненията на балерината от Южна Африка Боби Стронг. Прекрасните физически данни добавяха финес в  изпълненията на   Сара Шпръцова (Чехия),   Астрид Елбо (Дания), Вирджиния Мазоко(Бразилия).

За моя радост бе избрана  да продължи двойката Обенгюл Полен Гезмиш (Турция)/Дмитрий Дячков (Русия) – и двамата с прекрасни физически данни, артистични  и технични. Те се представиха па де дьо от балета „Пахита”. Партньорите в тази интернационална двойка танцуват като солисти в престижни балетни театри  -   Обенгюл в Унгарския национален балет, а Дмитрий – в театъра на Станиславски и Немирович-Данченко в Москва.   Видяхме и аржентинския дует Емилия Передо Агире/Хива Веласкес Панадам, който се представи с па де дьо от 4-то действие на „Дон Кихот”.  Харесах жизнерадостната  Китри на Емилия, но тя  съвсем не се справи с фуетето в кулминационната  4-тата част -  за 2 тур журито класира само мъжката част на дуета.

14 Venera Hristova 3Венера Христова (България), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Silvia Hristova 1Силвия Христова (България), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Polen Gezmis Dmitry Diachkov 1Обергюл Полен Гезмиш (Турция)/Дмитрий Дячков (Русия), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Emilia Peredo Aguirre Jiva Velázquez 4Емилия Передо/Хива Веласкес (Аржентина), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Sarah Šprcová 1Сара Шпръцова (Чехия), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Astrid Grarup Elbo 1Астрид Граруп Елбо (Дания), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Virgínia Mazoco 4Вирджиния Мазоко (Аржентина), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Bobby Strong 1Боби Стронг (Южна Африка), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов

14 Artem Shoshin 4Артьом Шошин (Украйна), старша възраст. Фотограф:Виктор Викторов Артем бе единствения участник в конкурса, който на 1 тур изпълни интересната  вариация на синята птица от балета "Спящата красавица" на Чайковски.

 

5-ти състезателен ден

Денят на Корея. Много корейски участници, всичките отлично подготвени, с красиви,  много стройни балетни фигури и приятно излъчване.

При младшата възраст продължават две очарователни корейки – Джонгън Сонг и Уонжин Чой, при старшата  – само  Йеонжай Чо. Много ми харесаха и  другата танцуваща соло корейка в старшата възраст – Хайеон Ли, която за съжаление не продължава.  Хареса ми  и  интерпретацията на Одилия/Зигфрид  на  корейския дует  Гохен Ли (младша възраст)  и Сънуо Ли (старша), които също преодоляха квалификацията.

За втория тур този ден бяха класирани 3 европейци – белгиеца Жил Делелио  в младшата възраст, и двама французи – красавеца Невен Ритманич (представящ се в дует с Диан льо Флок)  и Пол Марк.

В  групата на  щастливите продължаващи  попадна и   елегантната,  с  прекрасно излъчване и техника, Лучия Риос от Аржентина.

15 Yeonjae Cho 1Yeonjae  Cho (Корея), старша възраст.  Фотограф:Виктор Викторов

15 WomjinChoi 1 ZizelWomjin Choi (Корея), старша възраст.   Фотограф:Виктор Викторов

15 HayeonLee 3 ZizelHayeon Lee (Корея), старша възраст.   Фотограф:Виктор Викторов

15 GoheunLee SunwooLee 2Гохен Ли (младша възраст)/ Санву Ли (старша възраст), Корея. Фотограф:Виктор Викторов

15 Gieun Nam Gyengmo Kang 3Gieun Nam /Gyengmo Kang (старша възраст), Корея. Фотограф:Виктор Викторов

15 JiHoChoi JewonRyu 2 KorsarJi Ho Choi / Jewon Ryu (старша възраст), Корея. Фотограф:Виктор Викторов

15 Lucia Rios 1 PahitaЛучия Риос (Аржентина), старша възраст.   Фотограф:Виктор Викторов

15 Neven Ritmanić Diane Le Floch 2 KorsarНевен Ритманик (Франция), старша възраст.  Партньорка - Ан льо Флох (не се състезава)   Фотограф:Виктор Викторов

 

Равносметката за  1 тур

45 класирали се за втория тур, от които 14 в младшата възраст и 41 в старшата.  Най-многобройни във втория тур ще бъдат групите на Япония – 2  състезатели в младша и 6  в старша, и на Корея – 4  в младша и 3 в старша възраст. Следва САЩ с 4 участника – 1 в младша и 3 в старша,  Русия   - 3 състезателя в старша възраст  Украйна  също с 3  – 2 в младша и 1 в старша.

България ще бъде представена от 4 участника – Илияна Йотова в младшата възраст,  Елена Свинко, Юрий Кудрявцев и Константин Ткачи  - в старшата.  

Благодаря на участниците, които с   високото си майсторство ни носят  море от приятни емоции!  Успех на всички продължаващи!