Бъдеща шампионка

Познавате ли тази гимнастичка? Ако още не, ще ви я открия – Божана Монева от Русе, на 10 години сега.

Според мен, тя е нова надежда на ХГ в България и с голяма вероятност бъдеща шампионка.

Родителите на Божана не са свързани със спорта. От съвсем малката тя била много подвижна и активна и родителите й планирали да я заведат на тенис. Така се получило, че в детската градина дошли треньори от клуб АКРО и веднага забелязали това гъвкаво и подвижно дете. Така Божана попада в залата, влюбва се в художествената гимнастика и повече не иска да чува за друг спорт.

Оказва се, че тренировките е най-любимото нещо за Божана. Дори като боледува, иска да избяга в залата. Ако има почивен ден, взема уреди и прави с тях каквото може – скача, изхвърля ги, борави…Те са любими играчки за Божана.

При това успява да учи отлично в училище! Сигурно ХГ й помага да се организира.

Божана започна да тренира при Славена Александрова и Цветомила Тодорова. Талантливото момиче е забелязано от Силвия Митева (старша), която активно участва в работата на клуба. Когато има възможност се занимава с Божана, привлича към този процес и мъжа си, също и дъщеря си. Дори взе Божана на лагер в Испания, защото вижда, колко хубаво се отразява на нея допълнителното внимание.

Миналата година бях в Бургас и отидох в залата да гледам МТ «Олимпия». Много ми беше приятно и трогателно да наблюдавам как Божана готви по-малката си сестричка и я изпраща на килима. Внимателно я следеше, повтаряше заедно с нея всяко движение.

Когато се появи видеото с новото съчетание без уред на Божана, малко се притесних. Чух първите тактове на музиката от «Кабаре» и реших, че няма да гледам, защото смятам тази музика неподходяща за малко момиче. Все пак започнах да гледам и го изгледах с голямо удоволствие! Постановката е направена с тънък хумор, а Божана интерпретира музиката толкова изящно, танцувално и естествено, че дори спрях да обръщам внимание на елементите, а само гледах танца.

Мисля, че в България се появи гимнастичката с не по-малък от на Саломе Пажава или Лала Юсифова артистичен и двигателен талант.

За Божана гимнастиката е естествена като дишането.

Божана4

Божана7

Божана5

ВИДЕО (съчетание без уред "Кабаре")  

https://www.youtube.com/watch?v=-UshMuvXSVM