Сбогуване с надеждите

През 2012 г. отидох в Нижний Новгород на ЕП. Повече от всичко исках да гледам девойките, които щяха да играят тогава индивидуално.

Българската ХГ се представи с 3 гимнастички – Женина Трашлиева (обръч и топка), Радина Филипова (бухалки) и Симона Иванова (лента).

Колко ярко и силно играха и трите! Не бяха на пиедестала, но много се харесаха на публиката.

Аз вярвах, че това са изгряващи звезди. И в България много ги обичаха и се надяваха на тях. Но сега, след 3,5 години, се сбогуваме с тях като с гимнастички. Радина и Симона обявиха, че се отказват, имаха сериозни контузии и, възможно, други проблеми. Женина май още тренира, но не активно и вече не се явява кандидатка за НО.

Много ми е тъжно, защото всяка от тях можеше да стане звезда. И все пак за тези момичета животът едва започва и те ще успеят в други неща, не по-малко интересни и достойни от спортуването.

Не съм общувала с тях много, но все пак успях да разбера, че и трите са умни и сериозни момичета. При това са истински красавици – Женина направо е модел, Симона е много женствена, а в Радина има възвишена, неземна красота.

Отделно искам да кажа за Женина. Според мен тя е невероятно талантлива. Почти всички композиции, които видяхме при нея, тя си е поставила самостоятелно. Да я обвиняваме ли, че пропилява таланта си (сигурно би могла да стане номер 1 в БХГ след няколко години)? Нивото на НО изисква много строга дисциплина и отказване от много неща в живота. Женина избра свободата, просто не можа по друг начин. Добре е, че е преценила и се е отказала от НО. Неволно правя аналогия с Бианка Панова – тя, според мен, беше същата «свободолюбива птица», не приемаше рамки и ограничения. Да, тя стана шампионка и звезда. Но беше ли щастлива?

Искам и Симона, и Радина, и Женина да живеят щастливо и да обичат художествената гимнастика винаги. А за нас, които ги обичаме, има записи и можем, когато поискаме, да се насладим на прекрасната им игра.

ВИДЕО от ЕП 2012

Симона Иванова, лента 

http://www.youtube.com/watch?v=DDlnozDBBxM&list=UU5bW7WZ8QUdSB2IcI1pZQ8w&index=1&feature=plcp

Радина Филипова, бухалки 

http://www.youtube.com/watch?v=yQ_Nzvmp1ng&list=UU5bW7WZ8QUdSB2IcI1pZQ8w&index=5&feature=plcp

Женина Трашлиева, топка

http://www.youtube.com/watch?v=zfVwuMMzPUI&list=UU5bW7WZ8QUdSB2IcI1pZQ8w&index=8&feature=plcp

 

Симона

Радина

Женина

Симона

Женина и Симона

Радина

P.S. Написах статията и след това видях тази снимка и подписа на Симона Иванова, че е в залата и мисли за композиции. Точно това ценя – когато обичат ХГ въпреки всичко. Сигурно Симона не може без нея и вярвам, че обичта ще е взаимна.

Симона2