Световна купа в Еспоо 2016

Финландия е много близо до моя град Санкт-Петербург. И все пак първоначално  нямах намерение да посетя етапа на Световната купа по художествена гимнастика в Еспоо, защото преди 5 дни  вече гледах първия етап на серията Гран при  в Москва. Не  бях успяла да анализирам всичко  видяно, да направя видео,  дори да си почина.  Накратко, не бях настроена за ново  пътуване. Но спонтанно си купих билет и тръгнах. Интересно ми беше да видя  гимнастичките, които не бяха се  изявили в Москва, в това число Сара Стайкова, Катрин Тасева и украинките.

За първи път идвах  в тази спортна зала. Еспоо е местност на 15 минути с автобус  от Хелзинки. Когато слязох от автобуса,  се оказах в една гора, около която бе разположена единствено  тази спортна зала. Трябваше да се разходя из гората, защото в залата още не ме пускаха. А си  мечтаех за кафе с кифличка!

PIC 1961

Най-накрая ни пуснаха. И в залата  нямаше къде да си купиш дори кафе!  Не се предлагаше и  никаква сувенирна продукция, нито уреди, нито трика, както е обикновено на такива състезания. Седнахме по местата си  и бяхме готови да гледаме художествена гимнастика.

PIC 1962

Всичко вървеше мнооого бавно, както обикновено във Финландия. За сметка на това публиката беше много топла.  Всички гимнастички бяха  посрещнаха с аплодисменти, особено бурни за представителките на Финландия.

От ансамблите ми харесва само испанския. Другите ми бяха скучни. Според мен, беше голяма грешка да пратят  ансамбъла от Русия тук, защото още не е готов, не може в този състав да играе силно и стабилно. Трябва още страшно много работа на тренировките преди да тръгне по турнири.

От индивидуалните  гимнастички с удоволствие изгледах Мазур, Станюта, Галкина, Филановски, Аширбаева, Лю... От победителките не ми харесва нито една. Солдатова не показва елегантната гимнастика, която обичам, и направи доста грешки. Сон за мен е безлична. Ризатдинова не напредва с нищо и според мен не е изразителна.

С голям интерес изгледах и двете български гимнастички. Признавам си, че досега не особено добре оценявах Катрин. Може би защото съчетанията й не ми харесваха, а може би сега се е променила много. Толкова ми харесва в Еспоо! Сигурна съм напълно, че сега точно Тасева е номер 2 в България. При това според своите възможности лесно може да стане и номер 1, и то скоро. Обаче това са възможности, които трябва да са реализирани и това също не е лесно. Съчетанията на Катрин сега са страхотни и разнообразни, техниката с уреди е на високо ниво. Едното движение се прелива в следващото и така до края. Не усещаш тези елементи дори, само цялото съчетание, което сега се случва крайно рядко.  Катрин много добре се справя с мускулите си и елементите с тяло прави стабилно и уверено. Имаше и грешки, но  такива, от които може да се избави без проблем.

За съжаление, не мога да кажа същото за Сара. Тя е много артистична и танцувална. Но това не е достатъчно за съвременната гимнастика. Сара не чувствува мускулната си система, поради това има грешки на елементите с тяло, клати се на пируетите  и равновесията. Скача без да опъва краката си. Много ми е мъчно, защото на тази възраст е сложно да се преодолеят тези недостатъци.

Завърши моето пътуване в северната ни съседка Финландия. До следващия път!

PIC 1969

PIC 1970

PIC 1975

PIC 1977